Heling Russisch-ereveld in Leusden

Wanneer:
19 januari 2018 @ 14:30 – 16:00
2018-01-19T14:30:00+01:00
2018-01-19T16:00:00+01:00
Waar:
Begraafplaats Rustoord
Dodeweg 31
3832 RE Leusden
Kosten:
Gratis

 

 

 

 

Vrijdagmiddag   19 januari

            Russisch Ereveld    (Leusden)

Dit ereveld is onder meer de laatste rustplaats van 101 Sovjet-Russische soldaten, die in september 1941 aan het Oostfront krijgsgevangen waren genomen. Ze waren vooral afkomstig uit de Centraal-Aziatische Sovjetrepublieken, zoals Oezbekistan. Ze lagen eerst in de buurt van Amersfoort begraven, omdat de Duitsers de groep in 1941 met de trein naar Kamp Amersfoort (waar we al eens eerder helingen hebben gedaan) hadden overgebracht. Binnen vijf maanden stierven 24 gevangenen de hongerdood en 77 anderen werden op 9 april 1942 zonder vorm van proces doodgeschoten. Deze soldaten werden herbegraven op de toen uitgebreide Amersfoortse begraafplaats Rusthof, die in 1948 werd geopend.

Vervolgens kreeg deze begraafplaats de functie van erebegraafplaats voor alle Russische slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog die ergens in Nederland begraven lagen. Dit betrof ook de 691 krijgsgevangenen die op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten begraven lagen, Russische dwangarbeiders die in Duitsland waren tewerkgesteld, en een aantal Russische soldaten die zelfs in het Duitse leger hadden gediend. Veel van deze soldaten zijn kort na de bevrijding gestorven aan uitputting of ziekte. Nu liggen er op het ereveld in totaal 865 Sovjetsoldaten begraven, die veelal nog als vermist te boek staan in hun eigen land. Zie ook; russisch-ereveld.nl

Wij willen graag een stukje ondersteuning in hun zielenreis naar de lichtwereld bieden, met klank en opstellingen, een ieders inbreng is welkom: gebeden, spreuken, zang, euritmie.

Je kunt ook een steentje uit je eigen omgeving meenemen en daar plaatsen, en een steentje mee terug nemen en thuis een aandachtsplek geven, om zo de verbinding levend te houden. Deelname is gratis; intro’s van harte welkom ! ervaring niet vereist.

Fijn als je ons laat weten als je van plan bent deel te nemen, liefst met vermelding of je vervoersplaats(en) aanbiedt of vraagt , dan kunnen we bemiddelen.

Ferry & Margrete

ferryvanderloos@gmail.com & margrete.vijlbrief@gmail.com of                   http://www.natuurlijkewezens.nl/contact/

Geef een reactie