helingsrituelen omgeving IJmuiden & Velsen

Wanneer:
7 september 2021 @ 10:15 – 14:00
2021-09-07T10:15:00+02:00
2021-09-07T14:00:00+02:00
Waar:
parkeerplaats op ‘de Kop van de Vissershaven’, officieel adres Sluisplein, bij het visrestaurant
Kosten:
25.euro
Contact:
Ferry & Margrete
070 -3501872
IJmuiden heeft een van de grootste zeehavens van Nederland en is bekend om de grote rokende schoorstenen van de Hoogovens/ Tata Steel en het sluizencomplex wat tot de grootste ter wereld behoord. Hiermee kreeg IJmuiden ook meteen een strategische functie wat vlak na de aanleg van het Noordzeekanaal al resulteerde tot de bouw van het “Fort bij IJmuiden” tegenwoordig beter bekend onder naam “Forteiland” Ook in de 20e eeuw bleef de verdediging groeien en werden er een vijftal kustbatterijen gebouwd zowel in IJmuiden als in Wijk aan Zee. Deze stellingen bestonden uit kanonnen, zoeklichten en meetposten en, hoewel de batterijen vlak voor de Duitse bezetting onschadelijk zijn gemaakt, zijn de bouwwerken dankbaar hergebruikt tijdens de 2e wereldoorlog en verschenen er op deze locatie imposante geschutbunkers van het Duitse Leger. Festung IJmuiden Direct na de bezetting in 1940 zijn er in de duinen bij IJmuiden, vlak bij de haven, door de Duitsers verdedigingswerken aangelegd.
.
Tijdens deze oorlog zijn er bombardementen uitgevoerd op strategische plekken in IJmuiden, vooral op en rond de haven en sluizen. Vooral In Nederland is hierover weinig aandacht aan geschonken; herdenkingen zijn er alleen lokaal geweest. Toch zijn er diverse plekken waar de sfeer van het geweld, de schade en het menselijk leed nog voelbaar zijn; deze worden op bepaalde plaatsen nog steeds gedragen door diverse etherische krachten zoals natuurwezens, getraumatiseerde menselijke zielsdelen, landschapswezens.
Deze ochtend willen we in dit gebied (o.a. bij het vissersmonument en de naald) een aantal helingsrituelen uitvoeren, vnl. door bovengenoemde krachten uit te nodigen in overleg met onze spirituele gids Odilia.
.
Wij verzamelen om 10.15 uur op de parkeerplaats op ‘de Kop van de Vissershaven’, officieel adres Sluisplein, bij het visrestaurant, waar je evt. vooraf een koffie en sanitair kunt gebruiken. Hier kun je ook regelen om je eigen auto of fiets te laten staan en met iemand mee te rijden.
We rijden langs diverse plaatsen in het haven- en duingebied waar nog substantie hangt van oorlogshandelingen en waar wij een gezamenlijk kort ritueel doen om dit de weg te wijzen naar de uiteindelijk plaats in een duinpan (waarschijnlijk een bomkrater) vlakbij de bunkers, alwaar wij een lichtzuil creëren om de zielendelen naar de spirituele wereld te laten overgaan.
Wij schatten in dat we in totaal zo’n 2 uur nodig hebben; onze rituelen zijn sober en eenvoudig, uitleg ter plaatse; Marlenne Schrijver, onze plaatselijke gids, heeft er bij onze voorbereiding aan deelgenomen.
Neem mee: 2 kiezelsteentjes, liefst uit je eigen omgeving (eigen tuin?), één ervan laat je achter bij de plek (van ons ritueel) in de duinpan, de andere neem je mee naar huis als verbindingssteentje (kun je evt. ook op een dierbare plek plaatsen)  als dit laatste je aanspreekt kun je evt. ook meer steentjes meenemen. Naar eigen inzicht: kaarsen (denk aan wind!), bloemen, foto’s (van oorlogsslachtoffers), wat lekkers voor de natuurwezens etc.
Ons voorstel is om na afloop gezamenlijk een vismaaltijd in/bij het visrestaurant te gebruiken, ook voor evt. ervaringen / indrukken te delen / vragen te stellen. Het ritueel gaat ook door bij regen, alleen bij zwaar en aanhoudend onweer niet (overleg met Marlenne 06-15391782).
Graag een mailtje naar ons (natuurlijkewezens@gmail.comals je wilt meedoen zodat we een inschatting hebben van de groepsgrootte. Omgaan met covid maatregelen naar ieders eigen inzicht. Financiële bijdrage: 25 euro, graag contant.
.
Ferry van der Loos
Margrete Vijlbrief
070 3501872
www.natuurlijkewezens.nl
.

 

Met de Duitse inval in de vroege morgen van 10 mei 1940 begon voor Nederland de Tweede Wereldoorlog. Duitse grondtroepen bereikten Noord-Holland pas dagen later. In de tussenliggende dagen speelden zich op de kade in IJmuiden dramatische taferelen af. Duizenden landgenoten, onder wie veel joodse burgers, probeerden een plaats te bemachtigen op de passagiers- en koopvaardijschepen die vanuit IJmuiden en Amsterdam inderhaast uitweken naar zee. Meer bekijken op onh.nl  en De oorlog in IJmuiden – YouTube www.ontdekoudijmuiden.nl