Aller-zielen 2020

Heling rondom Allerzielen

Rond 1 november is de etherische schil tussen hemel en aarde, dus tussen de levenden en de overledenen, op z’n dunst. van oudsher konden mensen dit voelen, en sommigen (velen ?) zelfs zien waardoor ze de astraal/etherische schil van de overledenen konden waarnemen, zoals de huidige mens zich een geest voorstelt.

Vooral in afbeeldingen worden deze geesten als enge geesten getoond, en wordt deze vorm ook in het feest van Halloween (holy ones) als zodanig gebruikt; jammer dat de onze cultuur eigen herdenkings traditie van Allerzielen in Nederland steeds meer wordt verwaarloosd. (ga eens in midden-Europa op begraafplaatsen kijken: een waar feeëriek en stemmingsvol gebeuren met  kaarsen en bloemen !)
Allerzielen is een periode waarin we een ontmoeting kunnen hebben onze voorouders, wie zijn mijn voorouders eigenlijk ? Voorouders die we gekend hebben en voorouders die we alleen van de verhalen kennen. Voorouders die je nooit ontmoet hebt, maar die jou wel kennen, krachtige voorouders en voorouders die niet zo krachtig zijn en hulp en ondersteuning kunnen gebruiken, als het goed gaat met de voorouders, zul je dat als nazaat zeker merken.

Vroeger was er in Noordwest-Europa een levendige cultuur van vooroudererering, mensen gingen naar hun graven, grafheuvels en hunebedden toe om zich te verbinden met hun voorouders om kennis, inspiratie, steun en inzichten te vergaren. Ze konden de voorouders nog ervaren als een krachtige steun voor de problemen van alledag, dat hebben we ook regelmatig kunnen ervaren met de voorouder rituelen (systemische opstelling).

Daarom willen we op allerzielen op maandag 2  november middels systemisch werk het contact met onze voorouders versterken, eventueel ondersteuning bieden waar nodig, voor onze dierbare overledenen.

Op aanraden van Odilia doen we het eerste ritueel voor de volgende 3 groepen:
verdronken vluchtelingen; slachtoffers van aktuele of recente oorlogen; covid-slachtoffers.
Het tweede ritueel is voor onze gezamenlijke persoonlijke overledenen. Je kunt nu alvast invoelen van wie uit jouw kring van overledenen je de (voor)naam wilt noemen om als groep bij stil te staan.
 
Er is ruimte voor een eigen inbreng, zoals:: een of meer gedichten, symbolische /persoonlijke voorwerpen, steentjes, kaarsen, etc..
 
We doen de 2 rituelen, beide als groep. die duren zo lang als jij voelt dat “er iets gebeurt” bij jou als representant. bij het eerste ritueel lopen we vrij rond, je kunt zingen (instrument mee?), in stilte, naar eigen inzicht van het ene thema naar het andere en weer terug., elk thema sluiten we af met de hartverbinding (dus 3 x) met buiging
 
thee bij binnenkomst, thee en/of soep met brood na afloop
 
We doen alles bij ons in huis; (in het verleden deden we zo’n ritueel ook wel eens aan zee, nu i.v.m. de geldende regelingen dus binnen)
 
reactie van Ingrid: Mijn persoonlijke beleving