Anklam west-waarts tot Demmin

Menzlin Steingrab
Menzlin Steingrab.  Ligt langs een zijweg tegenover wat een oude en kleine boerderij lijkt, in een wat verwaarloosd bosje, en ziet er zelf ook wat verwaarloosd uit. Het Lichtwezen had iets interessants gehoord (ons overleg met Odilia, waarbij Odilia dan altijd begint met te vertellen over haar bevindingen bij de vorige, dit dus heel bewust om zich bij deze al te laten voelen): Lijkt wel of het me bekend voorkomt, maar …?? Je herkent het Grote Lichtwezen, maar denkt dat dat niet kan. Ja precies, is ze het, is ze er dan nog? Gevolgd door onze uitleg, uitmondend in heel veel dankbaarheid.
Klein Polzin Steingrab
 
Odilia laat ons weten dat er in de nabije omgeving nog meer ligt.
 
Waar wij de auto geparkeerd hebben, aan het hek bij de boerderij, zien wij een bordje dat uitnodigt om de tuin in te komen om de megaliet te komen bekijken. Daar weten wij niets van, staat niet op onze lijst.
Thuis heeft Margrete opgezocht dat dit Klein Polzin heet en niet op de lijst had gezet omdat hij privéterrein ligt en ontoegankelijk zou zijn.
In de tuin ligt er een knots van een steen, met een groot bord met beschrijving, en in de moestuin daar weer achter ontwaren we nog een waarachtig hunebed en tussen wat werktuigen nog wat restanten !
Als we op punt van vertrekken staan komt het oude boertje aangelopen, en vertelt dat er vroeger zelfs drie zijn geweest en dat zijn grootvader van plan was ook het hunebed te verwijderen maar dat hij als klein jongetje zich daartegen verzet had want zomers sliep hij geregeld in /onder het hunebed. We vertelden hem over onze bezoeken aan de megalieten op Usedom; hij wist dat er daar een paar moesten liggen maar was er nooit geweest!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
26 juli.Wartislawstein, Grüttow. Verchristelijkt en verplaatst, geen Lichtwezen. 
 
 
 
 
 
 
26 juli. Zarrenthin Grabhügel, Bentzin.
Pal voor de parkeerplaats van een zwemgelegenheid met badhokjes en strand aan een groot meer.
Volgens Odilia vroeger heel groot en belangrijk geweest; later zijn er nog bouwwerken van een andere cultuur bij en deels overheen geplaatst. Toch is van dit geheel niets meer te zien, alleen het stukje dat voor ons aan de parkeerplaats ligt; het doet zeer gekunsteld aan, te mooi om echt te zijn. Dat is het ook niet, het is verplaatst van zo’n 850 m verderop en hier geplaatst. Het oorspronkelijke Lichtwezen van deze stenen bevindt zich waarschijnlijk nog op zijn oude plek, evenals veel andere Lichtwezens die hun ondergrondse stenen als houvast hebben aangehouden, zo voelt Odilia dit. Begrijpelijk dat hier de Lichtwezens zich diep hebben teruggetrokken en kwetsbaar zijn; wij mogen alleen de Hartverbinding doen. 
 
 
Kruckow Steingrab, Leppin, oorspronkelijke een langgrafpal aan de weg, de weg ligt deels over ‘m heen, wordt afgeschermd. Lichtwezen kwam direct door bij Margrete: Ik word afgeschermd? Ja, en weet je door wie? Het Grote Lichtwezen! Vermoedde ik al. Mijn uitleg over de steentjes. Begrepen. En weg was hij. (weggedoken vanwege verkeerslawaai?)
Vanselow (1/2/3)(Vanselow) op 30m E 81° Vanselow (2)op 180m NNW 342° Vanselow (3)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vanselov Steingrab.
Bij een camping, de eerste links in de struiken, de 2e na een bocht naar rechts aan de rand van het bos en de derde onder struiken in het bos. Mogelijk gaat het oorspronkelijk om langgraven, maar dat is niet duidelijk zichtbaar meer. Bij elk een Lichtwezen aanwezig, met elkaar verbonden, hadden al iets begrepen.
Menzlin Steingrab