Midden Finland

Kirkot keskellä kylää. Keuruun

Onze volgende bestemming ligt in Oost-Finland, niet zo heel ver van de Russische grens, bijna een dag rijden. Tegen vijf uur in de middag, passeren we een heel mooie oude houten kerk in Keuruun , Kirkot keskellä Kytää. We parkeren op de parkeerplaats maar de deuren zijn op slot.

 Er parkeert nog een auto, en de dame die uitstapt nodigt ons in het Engels uit de kerk te bezoeken; zij heeft de sleutel, er gaat een viering plaats vinden, maar geen officiële dienst, want die worden in de nieuwe stenen kerk aan de overkant van de weg gehouden; maar voor sociale gebeurtenissen kiezen ze nog graag dit oude gebouw. We krijgen een rondleiding, ook in de voormalige sacristie die nu een museale functie heeft. We worden getroffen door de bijzondere sfeer die er hangt. Margrete “voelde” op het balkon een aanwezigheid die naar beneden keek.

Kirkot keskellä kylää. Keuruun

Als we uitgekeken zijn en naar buiten lopen maar nog op de veranda staan, voelt Margrete een “aanwezigheid”, ik stel voor even te gaan zitten op de bank die daar staat. “Hij” laat weten dat hij een kosmisch lichtwezen is en dat dit zijn ankerpunt is, dat er hier veel licht is, al lang voordat er een kerk gebouwd werd. Omdat er in deze kerk zo’n prachtige saamhorigheid heerst, heeft hij zich er aan verbonden. Verder laat hij weten dat ons bezoek aan deze kerk “gearrangeerd” is door hem en de reiswezens, wij zijn dus zonder dat te beseffen hierheen “getrokken”, want hij voelde onze aanwezigheid in combinatie met onze missie. Hij voelde zich zeer vereerd met ons bezoek. Ik vroeg hem of hij contact wilde met Odilia, voor hem dus het Grote Lichtwezen van vroeger. Hij gaf aan: Als dat mogelijk is, want ze is nu elders. Ik zei: We zullen haar even roepen.

Margrete voelde haar reactie maar wij lieten het daarbij, dan kon ze zich met dit lichtwezen verhouden. Odilia kwam een tijdje later bij Margrete door: Ik ken dit lichtwezen van vroeger!! Jullie reiswezens hebben ‘m waargenomen en voor deze ontmoeting gezorgd; ik heb nu wel even tijd nodig om bij te komen, dit is zo veel voor me!

Petäjävesi Old Church

Een half uurtje later kwamen we nog zo’n mooie oude houten kerk tegen, we waren nog net op tijd voor de sluitingstijd. Deze kerk in Petäjävesi, gebouwd in 1763 toen dit nog Zweden was, staat nu op de Unesco lijst. Tegen geringe betaling is hij open voor bezoekers.

Petäjävesi,

.

Altaar Kirkot keskellä kylää. Keuruun