Omge-ving Ankum / Fürste-nau 3

Grosssteingrab im Alt-Frerener Forst, nabij Freren

Alt-Frerener Forst,
nabij Freren.
 
Dit gaat snel, heel onverwacht, voel me erg verrast, wel aangenaam hoor.
Ach, wat zal ik moeilijk doen, ik wil graag”.


.Grossteingrab in der Kunkenvenne
.Grossteingrab in der Kunkenvenne

Grossteingrab in der Kunkenvenne
  De “grafruimte van Emsland”, met picknicktafel. “Onverwacht maar geweldig, heel graag“.

A
an het einde van het vroege stenen tijdperk gebouwde grafwerk in de Kunkenvenne is een van de mooiste en best bewaard gebleven graven in Emsland:
Al in 1841 gold dit graf erkend als het “onbetwistbare, maar grootste en machtigste” graf van het toenmalige koninkrijk Hannover.
De 27 meter lange, tegenwoordig nog steeds indrukwekkende ruimte is op gebouwd uit 17 uit elkaar gelegen traveeën. Een ,travee’ bestaat uit twee draagstenen en een daarop gelegen deksteen. De grafruimte, bestaande uit een groot aantal aan elkaar ge regen traveeën, noemt men de, grafruimte van Emsland’.
Een ovale krans van kleine zwerfkeien rondom de originele graf ruimtes komt bij veel graven voor. Dit bouwwerk is voorzien van een dubbele steenkrans – een uniciteit die in het Emsland alleen nog bij het megaliet in Lähden te vinden is.
.Grossteingrab in der Kunkenvenne
N.B. Er wordt hier geschreven over graven. Odilia geeft duidelijk aan dat dit soort bouwwerken werden gebruikt voor inwijding, m.n. met de voorouders, en ook wel eens voor opbaring, maar NOOIT als graf.
De doden werden elders begraven of verbrand. De keren dat er wel menselijke overblijfselen werden gevonden dateren deze bijna altijd uit latere culturen. Ditzelfde geldt voor wat wij grafheuvels noemen.
 
 Langen Steingrab, Grosssteingrab auf dem Radberg 
 Langen Steingrab, Grosssteingrab auf dem Radberg 
Langen Steingrab, Grosssteingrab auf dem Radberg
Moeilijk te vinden, in elk geval niet via de coördinaten.
Tussen Notrup en Thuine, oude weg, daarvandaan zijweg volgen tot bordje, daar linksaf.
 “Zou vroeger niet gebeuren dat het Grote Lichtwezen met mensen spreekt, blijf het vreemd vinden, tegelijk wil ik heel graag weer contact, dus laat maar gebeuren!” 

 Langen Steingrab, Grosssteingrab auf dem Radberg 

Baccum Steingrab 1& 2
Baccum Steingrab 1& 2
Baccum Steingrab 1& 2 Ligt verborgen (opzettelijk gedaan) onder heuvels achter woonhuis op het bedrijfsterrein; wij zijn er met de auto ingereden; jullie zijn hier absoluut niet welkom, waarschuwt Odilia, zo snel mogelijk weggaan!; er zijn hier drie Lichtwezens, verdeeld over de twee heuvels. De reiswezens hebben hier stevig geholpen, ervoor gezorgd dat in de woonkamer een vaas omviel (hebben wij niet zelf gedaan hoor!) om de aandacht van de verstoorde mensen af te leiden.
 


Mundersumer Sand Grosssteingrab Mundersum – Bramsche
 

Goed begaanbaar, maar verboden voor de auto, maar dan wel heel lang lopen. Gps wijst naar links waar er een geÏmproviseerd bordje hangt dat naar rechts wijst (klopt!).

Het lijkt wel een omgekeerde wereld, mensen brengen de goden!” .
 
 
 
 
 
Langen Steingrab, Grosssteingrab