Sicilie, Malta, Gozo 2018

Ik had al vaker gelezen over de tempels op Malta en Gozo, en ook het idee om de randen van het rijk (Europa) van onze spirituele gids Odilia te onderzoeken, had voor mij aantrekkingskracht.

We hadden in voorgaande jaren Ierland, Portugal, Scandinavië en Baltische Staten “gedaan”, nu dus een stukje van de Europese zuidrand. Italië volgt in de herfst 2018.

Margrete en ik hadden nog enige tijd gepiekerd over de vraag wat de handigste, en ook voordeligste manier van reizen zou zijn: met het vliegtuig (ingaand op de aanbieding van € 14,50 naar Malta!) en dan daar een vervoermiddel huren, en b&b overnachten, of een lange reis ondernemen met eigen auto, via Sicilië naar Malta – echter wel met ons eigen bed altijd bij de hand. Uiteindelijk kozen we voor de reis per auto. Eerst naar een haven vlakbij Rome, 14 uur varen naar Sicilië, drie dagen daar en vervolgens 2 uur varen naar Malta. De veerboten zijn best prijzig, maar bij mooi weer is het aangenaam toeven op het dek, en in elk geval een lange rustpauze na een inspannende rit er naartoe.
De overtocht naar Gozo, Malta, duurt 20 minuten en kost 20 euro retour.

Voor de rit naar Rome hadden we anderhalve dag. Zaterdags had ik nog een reünie van oud-leerlingen van 30 jaar geleden, die grote druk op mij hadden uitgeoefend om toch vooral erbij te zijn, en ik vond het ook wel heel bijzonder iedereen terug te zien. Het waren heuglijke klassen waar ik veel plezier aan beleefd had (en zij aan mij, vertelden ze). De reistijd was niet erg ruim bemeten, maar we haalden ’t ruimschoots, zij het wel bekaf.

Onderweg moesten we nog bij iemand in Basel langs, een cadeau afleveren: een beeld dat een mede-cursist van de opleiding bij Orna Ralston voor haar had gemaakt.

We bleven er even voor de thee met chocola, en gingen daarna onze slaapplaats zoeken. Na de volgende dag de hele dag gereden te hebben, kwamen we ’s avonds in de haven bij Rome aan, waar we weer een slaapplek opzochten. We vertrokken met de boot de volgende ochtend om 9 uur, om in de avond vlakbij Palermo aan te komen.

We hadden onze route natuurlijk al thuis uitgestippeld: langs de noordkust naar het westen, nog 3 uur rijden naar onze eerste bestemming. Echter, alvorens die te bereiken eerst een slaapplaats vinden. Het was even zoeken, veel bebouwing, woonhuizen, landerijen en vakantieparken, maar na enige tijd vonden we een stille weg, waar we halt zouden kunnen houden voor de nacht. Dat lukte ook wel, maar het zou wel een typisch Siciliaanse kennismaking worden: de bermen aan weerszijden van de weg werden gebruikt als vuilnisbelt, katten en ratten zagen we er in veelvoud rondsnuffelen, en tegelijk zagen we ook aan weerszijden boven de weg prachtig bloeiende mimosa bomen. Deze combinatie zouden we nog heel wat keren tegenkomen, hoewel de eerlijkheid gebied te zeggen, dat we ook hele gebieden aantroffen waar geen vuil langs de weg te zien was.