Slowa-kije

Een rit van twee uur brengt ons in Slowakije bij het plaatsje Holic, waar in een soort van plantsoen in het grasveld een grote staande menhirsteen omringd door zo’n 12 liggende menhirstenen in een cirkel er omheen. Ja, het lichtwezen is redelijk helder en natuurlijk blij en overrompeld met onze boodschap. Aangename bijkomstigheid voor ons persoonlijk is een chinees restaurant aan de achterzijde van het gebouw waar we een smakelijke warme lunch nuttigen a 4 euro p.p.

De enige andere megaliet voor Odilia in Slowakije ligt op 4 uur rijden vlakbij de grens met Polen; deze gaan we tzt opzoeken vanuit Polen.

Vanaf Holic rijden we naar het oosten voor onze volgende bestemming, via Trencin naar Cicmany, een pittoresk dorpje met merkwaardige traditionele beschildering op de huizen. In wezen maar één niet al te lange straat, maar wel een heel aparte sfeer (en redelijk toeristisch); heeft overigens niets met Odilia te maken.
Hier ontdekken we op de kaart dat het nog 4 uur rijden is naar onze volgende bestemming, de enige ook in Slowakije, dus 4 uur heen en 4 uur terug. Gaan we dat doen? We zien dat die volgende bestemming vlakbij de grens met Polen ligt, en veel dichter bij bestemmingen in Polen dan vanaf hier. Polen (en een stuk Oekraïne) gaan we zeker nog een keer bezoeken, heel veel locaties met Lichtwezens. We besluiten nog wel een stukje door te rijden naar Martin, voor het openlucht museum.


Op dinsdagochtend gaan we naar de plaats Martin voor een groot openluchtmuseum; onze vraag aan de reiswezens wat ze eraan beleven: vreemde huisgeesten, zijn niet de echte, die zijn er niet meer, en een lieve deva, die ons vertelde dat we overal in mochten. En in het restaurant niets lekkers voor ons. Klopt, geen ijs of andere zoetigheid, wel lekker pittige soep voor ons (F&M).

 

Hier vandaan 2 uur rijden naar onze eerste bestemming in zuid Tsjechië, van oost naar west.

Wat het weer betreft: gisteren bewolkt met buien en drukkend heet, vandaag zomers heet met af en toe een wolkje en een lekker windje.

Kerk in her Museum of the Slovak Village Martin